Først flere ejerboliger til salg fra uge 9
jan 13, 2022
Foto: RealMæglerne
Bankøkonomer har for travlt med at tænde advarselslamper, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.
Senest er det dét lave udbud af boliger, der har skabt bekymring. Men kan man overhovedet mene noget om det aktuelle udbud af boliger, når året lige er begyndt? – Nej, mener Preben Merrild Angelo:
– I marts 2020 sagde de, at nu kollapsede boligmarkedet. Det gjorde det ikke. Tværtimod. Det rettede sig selv og kom i balance. Så var det overophedet, mente man. Det var det heller ikke. Nu siger man så, at det lave udbud vil give stigende kvadratmeterpriser og risiko for boligboble. Men alle ved jo, at udbuddet vil rette sig over de næste 2-4 måneder. Det viser statistikken, og det viser historien, siger han.
Ikke overraskende
Fra 2015 til 2021 lå den gennemsnitlige nettotilgang på boligmarkedet på 27,5 pct. fordelt som gennemsnit pr. uge over 52 uger (7 år). Det vil sige, at der kom flere nye boliger til salg end antallet af solgte boliger. Det er bl.a. nødvendigt, fordi et lavt udbud af boliger kan medvirke til at puste kvadratmeterpriserne kraftigt op, hvis efterspørgslen pludselig stiger, som den fx gjorde det i forbindelse med pandemien i 2020, hvor mange så efter ny bolig, og der samtidig var få boliger til salg i markedet.
Der er dog store udsving uge for uge, og derfor er det heller ikke overraskende, at der nu igen her i begyndelsen af 2022 er eksperter, der taler om boligbobler. For udbuddet er lavt. Men alligevel skal man være påpasselig med at dømme i begyndelsen af året, hvor markedet pr. definition altid er for lavt blus.
Umuligt at forudse før uge 9
RealMæglerne har derfor, på baggrund af statistik fra Boligsiden.dk, beregnet et gennemsnit for nettotilgangen af ejerboliger. Det vil sige antallet af nye boliger, der kommer til salg i markedet, i forhold til antallet af boliger, der sælges. Beregnet uge for uge i perioden 2015-2021 og sammenholdt med gennemsnittet for nettotilgangen i hele perioden.
– Af grafen kan man se, at det er umuligt at forudse noget før uge 9. Først da er nettotilgangen højere end gennemsnittet. Året begynder og slutter altid i et lavt niveau, men frem imod de travle måneder (maj, juni, juli og august) vokser beholdningen stille og roligt. Det er derfor for tidligt, at bankøkonomer og andet nu begynder at snakke om advarselslamper, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.
Vil udvikle sig normalt
Al ting tyder på, at boligmarkedet vil fortsætte i et roligt niveau i 2022, som 2021 lagde an til.
Læs mere her: Boligmarkedet fortsætter i roligt niveau i 2022
– Det gik stærkt i 1. halvår af 2021, og det betød, at året sluttede i et samlet rekordsalg. Men kigger man på 2. halvår, mindede det om 2019, altså før pandemien kom, og sådan vil det formentlig fortsætte i 2022. Det vil sige, at prisniveauet for ejerlejligheder og parcelhuse vil udvikle sig normalt, mens sommerhuse nok vil falde lidt, fordi prisniveauet her har toppet, slutter han.
Flere pressefotos her: https://www.scanpix.dk/spdk/ (Appr via Scanpix)